שימוש במטבח ובכליו בפסח – דיני הכשר כלים:

הרב איתיאל כ"ץ

 

שימוש במטבח ובכליו בפסח – דיני הכשר כלים:

 

איסור אכילת חמץ אינו נסוב רק על אכילת חמץ ממש, אלא אף על טעם חמץ הבלוע בכלי הבישול והאפייה.

לפיכך אסור להשתמש בפסח בכלי אכילה שהשתמשו בהם למאכלי חמץ בימות השנה. אלא אם כן הכלי עובר תהליך הכשרה באמצעות "הגעלת כלים". על פי "כבולעו כך פולטו" ניתן לגעול את טעם החמץ הבלוע בכלי, ולאחר מכן ניתן להשתמש עם הכלי בפסח.

מילת 'הגעלה' פירושה 'הפלטה', כלומר הפלטת הטעם הבלוע, ע"פ ספר איוב (כא, י).

מומלץ לערוך את ההכשרה במקום ייעודי תחת פיקוח הלכתי, במידה והדבר אינו אפשרי ניתן לערוך את ההכשרה באופן עצמאי בבית.

 

שתי דרכים לגעול את טעם החמץ הבלוע בכלים:

  1. הגעלה במים – על ידי טבילת הכלי במים מבעבעים, עבור כלים שהבליעה נעשה באמצעות בישול עם מים.
  2. ליבון (חמור/ קל) – שריפת אש על ידי 'מבער כלב גז' (ברנר), עבור כלים שהבליעה נעשתה באמצעות אפיה/צליה ללא מים.

 

טרם ההכשרה יש לקיים שני תנאים:

  1. המתנת 24 שעות מהשימוש האחרון.
  1. ניקוי יסודי של הכלי משאריות מאכל ולכלוך.

 

להלן רשימה של צורת ההכשרה בסוגי הכלים השונים:

  • ארונות מטבח, ארונות אחסון:

יש לנקות היטב, ולאחר הניקוי לבדוק באמצעות תאורה שאכן אין חמץ. מנהג רבים מבית ישראל לכסות בנייר.

  • ברז, מסננת שבכיור:

יש לנקות ולערות מים רותחים.

 

  • בר מים:

לנקות היטב, ולפתוח את ברזי המים למשך דקה.

 

  • גביע של קידוש:

אשכנזים: נוהגים להגעיל, או להשתמש במיוחד לפסח.

ספרדים: די בניקוי ושטיפה.

 

  • זכוכית (וכן: פיירקס/ דורלקס/ קריסטל):

לאשכנזים: במידה והשתמשו בחמץ (חם/ שרייה 24 שעות) לא ניתן להכשיר. בעת צורך להמתין 24 שעות, ולהגעיל 3 פעמים.

לספרדים: אין צורך בהכשרה ומספיק ניקוי יסודי.

 

  • טוסטר, מצנם:

קשה מאד להכשירם, ואין להשתמש בהם לפסח.

 

  • כיורים:

כיור חרסה –

לאשכנזים: לא ניתן להכשירו, ויש לצפתו או להכניס בתוכו כיור פלסטיק.

לספרדים: ניתן להכשיר על ידי ניקוי יסודי, ועירוי מים רותחים 3 פעמים.

כיור נירוסטה –

יש לנקות בחומרים חריפים ולהמתין 24 שעות משימוש האחרון, ולערות מים רותחים, ולשטוף אחר כך במים קרים.

סינטטי –

יש לשאול חכם.

 

  • כיריים אינדוקציה:

לאשכנזים: אין להכשיר. אופן השימוש המותר: לכסות במשטח סיליקון ייעודי. המיקל להכשיר בניקיון ועירוי רותחים יש לו על מה לסמוך.

לספרדים: מספיק ניקוי יסודי.

 

  • כיריים גז:

המבערים –

יש ללבנן על ידי הדלקת האש לעשר דקות.

החצובות –

לאשכנזים: יש לנקות היטב, וללבן על ידי הדלקת האש תחתיהם לעשר דקות, וצריך שתגע האש בכל חלקי החצובה ולכן יש להזיזם תוך כדי הליבון. או לחילופין לאחר ניקוי לכסות בנייר כסף עבה.

לספרדים: מעיקר הדין בחצובה ובמבערים מספיק עירוי של מים רותחים, ומי שרוצה יכול להגעיל ולמחמירים בסוף לעטוף בנייר כסף.

משטח הכיריים –

מה שתחת החצובה לכתחילה יש לערות עליהם מים רותחים ולצפות בנייר כסף.

 

  • כיריים חשמליות ללא משטח זכוכית:

יש להדליק למשך כשעה ולנקות סביב היטב.

 

  • כיריים קרמיות או חשמליות עם משטח זכוכית:

לאשכנזים: אין להכשיר. אופן השימוש: ניקוי יסודי, עירוי מים רותחים, וכיסוי בנייר כסף עבה.

לספרדים: מספיק ניקוי יסודי.

 

  • מדיח כלים:

לאשכנזים: קשה להכשירו ואין להשתמש בו בפסח.

לספרדים: אפשר על ידי ניקוי היטב, ואח"כ הפעלה עם חומר פוגם.

 

  • מחבתות:

מחבת טפלון –

אין להכשירה אף לא על ידי ליבון.

מחבת מתכת או נירוסטה –

אם רגילים לטגן בשמן עמוק ניתן להגעיל במים רותחים, אך כאשר הרגילות להשתמש במעט שמן או מרגרינה בכדי שלא ידבק האוכל, צריך ליבון.

 

  • מיקרוגל:

לאשכנזים: קשה להכשירו ואין להשתמש בו בפסח.  יש לקנות מיקרוגל חדש לפסח. בשעת הדחק יש לעשות שאלת רב כיצד להכשיר.

לספרדים: יש לנקות היטב, לחמם כוס מים עם חומר פוגם עד שהמיקרוגל יתמלא באדים. המחמיר להשתמש בפסח בכיסוי הרמטי של המאכל, תבוא עליו הברכה.

 

  • מנגל:

קשה להכשיר, וראוי להימנע. בשעת צורך, לנקות עם חומר פעיל, ולערות ליבון שניצוצות יצאו מהרשת והמנגל.

 

  • מקפיא, מקרר:

יש לנקות היטב ואחר הנקיון לבדוק בחורים ובסדקים לאור מנורה. ומנהג בית ישראל לכסות בנייר.

 

  • מתקן לייבוש כלים:

די בניקוי יסודי ושטיפה.

 

  • סירים:

צריך לנקות מכל שומן ולכלוך, וצריך להסיר את הידיות ולנקות תחתיהם,  ולאחר המתנת 24 שעות להגעיל במים רותחים.

 

  • סכו"ם:

צריך הגעלה.

 

  • פלטה של שבת:

לנקות היטב ולערות מים רותחים מקומקום, ולהפעיל על ריק למשך שעה. לחילופין לאחר ניקוי לכסות בנייר כסף עבה שאין חשש שיקרע.

 

  • פלסטיק:

כלים מפלסטיק מעיקר הדין מועיל להם הגעלה. ויש מחמירים שאין להגעיל אותם ככלי חרס.

 

  • צלחות:

שאינם מתכת אין להשתמש בהם לפסח.

 

  • קומקום, מיחם מים:

נירוסטה – יש להכשירו על ידי הגעלה וצריך להסיר את האבנית לפני ההגעלה. ניתן למלא ולהרתיח מים שיגלשו על צידיו.

פלסטיק – אין להשתמש בו בפסח.

 

  • שולחן אוכל:

די בניקוי ושטיפה. נהוג להחליף מפה.

 

  • שיש, ומשטחי עבודה שמניחים עליהם כלים חמים:

אבן, שיש, עץ, או מתכת – יש לנקות ניקוי יסודי, להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון, ולערות מים רותחים, ולכתחילה תוך כדי שפיכת המים, יש להעביר אבן מלובנת מרוב חום, או מגהץ. לחילופין יש לנקות היטב, ורצוי לכסות בנייר כסף עבה, או בטפט p.v.c  וכדו'.

 

  • שיש, ומשטחי עבודה שאין מניחים ישרות עליהם כלים חמים:

מספיק לערות מים רותחים או לכסותם והמנהג לכסותם.

 

  • תבניות ורשתות תנור:

לאשכנזים: יש לנקות ביסודיות, ולהכשיר באמצעות ליבון באש. על פי רוב התבניות והרשתות אינם עמידים בחום של ליבון, ולפיכך יש לרכוש תבניות ורשתות מיוחדות לפסח.

לספרדים: במידה ולא הניחו ישירות עליהם מאכל ורוב התשמיש היה באמצעות תבנית (עם רוטב), ניתן להגעיל.

במידה ולא מניחים אוכל ישרות עליהם, ניתן להכשיר, ויש לצפות בנייר כסף.

 

  • תנורי אפיה:

יש לנקות ביסודיות את דפנות התנור עם חומר פוגם. להפעיל על החום המרבי למשך שעה. יש שכתבו להניח קערה עם מים בשעת הפעלת התנור. (יש מהדרים לכסות את דפנות התנור והדלת בנייר כסף) לכתחילה יש לייחד תנור מיוחד לפסח.

תנור פירוליטי (בעל תוכנת ניקוי עצמי), יש להפעיל את תוכנת הניקוי העצמי למשך שעה.

 

מנהג בית ישראל להשתמש ככל שידם מגעת בכלים המיוחדים לפסח בלבד.

 

בברכת ערב חג פסח כשר ושמח

© איתיאל כ"ץ

 

המדור בבניה ויעלה בקרוב…